KADAVRAYI CANLANDIRAN EKİP ALTIN SERTİFİKA İLE ÖDÜLLENDİRİLDİ

"META-TIP" Projesi Altın Sertifika ile Ödüllendirildi

Üsküdar Üniversitesi öğrencilerinin girişimi olan "META-TIP," dünya genelinden ve Türkiye'den gelen mucitlerin ve girişimcilerin projelerini sergilediği "1 Idea 1 World" yarışmasında Altın Sertifika ile ödüllendirildi.

Yarışma Hakkında:

"1 Idea 1 World" yarışması, katılımcıların buluşlarını ve projelerini uluslararası bir platformda sergileyerek, birbirlerinden öğrenme ve geliştirme fırsatı buldukları prestijli bir organizasyondur. TÜMMİAD (Türk Mucitler ve Mucit Adayları Derneği) ev sahipliğinde gerçekleşen bu yarışma, katılımcıların projelerini geniş kitlelere tanıtarak, global ölçekte ticaretleştirme ve yatırımcılarla buluşma imkânı sunar.

META-TIP Projesi:

"META-TIP" projesi, Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi 5. sınıf öğrencisi Mustafa Şanverdi ve Emre Kaan Şanverdi tarafından 2022 yılında, iki kardeş tarafından ortaya konmuştur. Proje, sanal gerçeklik (VR) teknolojileri kullanarak tıpta teorik eğitimi ve cerrahi pratik eğitimini gerçeğe en yakın şekilde simüle etmeyi hedeflemektedir.

Projenin ekibi:

•⁠  ⁠Emre Kaan Şanverdi: Proje yürütücüsü  Yazılım Geliştirici ve Kurucu Ortak, Üsküdar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 2. sınıf öğrencisi
•⁠  ⁠⁠-Mustafa Şanverdi*: Kurucu Ortak, Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi 5. sınıf öğrencisi
•⁠  ⁠Hüseyin Durmuş: İş Geliştirme Sorumlusu, İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği 2. sınıf öğrencisi
•⁠  ⁠Sena Özbülbül: Üretim Planlama Sorumlusu, Üsküdar Üniversitesi Endüstri Mühendisliği 2. sınıf öğrencisi
•⁠  ⁠Asma İbrahim ve Lina Hammami*: Uluslararası İlişkiler Sorumluları, Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi 4. sınıf öğrencileri

Projenin Gelişim Süreci ve Başarıları:

Proje, 2023 yılında Teknofest Eğitim Teknolojileri kategorisinde finalist olmuş ve ardından İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezi'ne kabul edilmiştir. İTÜ Çekirdek, Avrupa'nın en iyi 2. ve dünyanın en iyi 3. kuluçka merkezi olarak seçilmiştir. Ayrıca, proje TÜBİTAK 1812 BİGG programına kabul alarak 2. aşamaya geçmiştir. Halen, Üsküdar Üniversitesi Brainpark Kuluçka Merkezi'ndeki ofislerinde AR-GE sürecini sürdürmektedirler.

Yerlilik ve Özgünlük Tarafı:

Sinai mülkiyeti %100 Türkiye’deki bilim insanlarına ait küresel bir sanal ortam ortaya çıkarmak ve Tıp bilim camiasının çekirdeğini oluşturmak amacıyla bu proje oluşturulmuştur. Bir sanal sınıftan fazlası vizyonu ile önemli bir anatomi veri bankası yaratılacaktır. META-TIP girişimi ile kullanıcıya yakın olmanın getirdiği avantaj ile anatomi kütüphanesini her kullanıcıya ulaştırılacaktır. Küresel rekabette, bilim camiası çerçevesinde kullanıcılara daha yakın olmak daha başarılı ve çağdaş eğitimi sunmamızı sağlayacaktır. Bir biyo-girişim projesi olarak akıllı cihazın yanı sıra farklı dijital ürünleri bilim camiasına dijital ürünlerle sunacağız. Dijital ve gerçek ortam için sadece soyut değil aynı zamanda somut uygulamalarla sunabilmek için taranıp, dijitalleştirilmiş olan organ ve organ sistemlerinin 3-boyutlu yazıcılardan basılması planlanmaktadır. META-TIP girişimi tıp eğitimini aynı anda dijital ve gerçek anatomi ürünlerini sağlayabilen ilk özgün girişimdir.

Projenin Amacı:

"META-TIP" projesi, kadavra yetersizliği gibi sorunlara yenilikçi bir çözüm sunarak, dijitalleştirilmiş organ ve organ sistemleri ile öğrencilerin birebir anatomi derslerini deneyimlemelerini sağlamayı hedeflemektedir. Proje, sağlık bilimleri öğrencileri ve araştırmacıların daha iyi bir eğitim alabilmesi için gerçek organların 3 boyutlu olarak taranıp, dijitalleştirilerek VR gözlüklere uygun hale getirilmesini planlamaktadır. Bu sayede, tıp ve bilim dünyasında öncülük edecek bir platform oluşturulacaktır.

Girişimin Gelecek Hedefleri:

META-TIP, TÜBİTAK destekli bir girişim şirketi kurarak, İstanbul'daki özel tıp fakülteleri ve hastanelerde çalışmalarını başlatmayı hedeflemektedir. Proje, Özel Elit Tıp Merkezi ve Osmaniye Özel 7 Mart Hastanesi ile niyet mektuplarını almış olup, ürünlerinin ekipman ve üretim sürecinin tamamlanmasının ardından hastanelerde faaliyete geçecektir. Bunun yanı sıra, tüm sağlık bilimleri fakültelerinde anatomi ve kadavra dersinin verildiği üniversitelerde faaliyete girmeyi ve uluslararası açılmayı hedeflemektedir.